Google+ Followers

Isnin, 18 Februari 2013

kompos 3

tujuan sya bina kompos tumbler ni adalah untk `memasak`kompos dgn lbh cepat serta dapat membersihkan alam sekitar ini kerana bahan2 kompos ini terdiri dri;
  • daun-daun kering
  • rumput-rumput kering
  • sisa dapur seprti kulit bawang
  • buah-buahan yg rosak
  • sayur yg rosak
  • hampas teh/kopi
  • kulit telur
jgn buat kompos dgn bahan yg telah masak,kerana ia akn menarik perhatian lalat serta berbau dlm proses pengomposan..

di negara2 barat kompos tumbler ni amat popular bg pekebun2 kecil mcm kita ni...
dgn cara ini kita dapat mengaktifkan mikroorganisma dlm kompos tersebut..jika kompos yg dibiarkan begitu akan memakan masa selama 2 bln untk menguraikan  bahan2 kompos..dgn kompos tumbler ni hnya 4 atau 5 minggu shj bergantung pd bahan2 yg mudah terurai..

daun2 kering untk dijdkan bahan utama kompos..

sisa2 dapur digaul skali..dalam proses ni hnya sedikit tanah diperlukan,.


inilah hasilnye..kompos ini separa masak hnya dlm masa 3minggu..kelihatan cacing pun membiak dgn cepat mana taknye,dh diberi mkn secukupnye..
 
tong kompos diputar 2@3 hari sekali selama 15min..jika penat nk memutar 15min,blh jga dibuat 2shift..maksud sya pg dan petang..anda blh menambah bahan2 kompos sminggu sekali..kalau sya,sya tambah 3hari sekali agar mikroorganisma dlm tu dpt bahan yg fresh skali gus dpt membiak dgn bnyk serta dpt meleraikan kompos dgn cpt...

Ahad, 17 Februari 2013

sawi,sawi,sawi...syoknye

sawi pak choy...daun baru nampak cantik selepas hujan 3 hari..tiada tanda2 perosak,2@3 hari lg blh tuai..best sawi pak choy ni digoreng..

sawi christmas green pun cantik..alhamdullilah...benih kongsi dr blog tanamsendiri.com

sawi dwarf green..sawi ni terbantut sdikit..kira ok la..daun baru pun masih keluar lg...jd peluang nk merasa tu adala...insya-allah..

kompos 2

dalam posting yg terdahulu sya pernah menyiarkan tentang kompos tumbler..bahan2 serta peralatan yg sya guna dari bahan yg terbuang..seperti tong,kayu serta perkakas lain..terpulang pd kreativiti anda untuk membina tumbler ni....

tong yg sya ambil dri tempat perlupusan sampah di tempat kerja..buat lubang dgn mengunakan drill..tebuk disekeliling tong...lubang hendaklah ditebuk selari..bru cantik mata memandang..

selepas itu bina meja kecil menggunakan kayu....letak roda kecil mengikut kesesuain tong..roda ni kna bli la...tp xler mahal..terdapat di kedai2 hardware..

ini hasilnye..tujuan roda itu ialah untuk memutar tong itu..agar bahan2 dalam kompos itu dapat digaul dgn sekata...

ini hasilnye..walaupun ringkas tp amat bermanfaat bg sya,mungkin bg anda semua...bahan2nye tunggu posting bersambung esk..

Sabtu, 16 Februari 2013

kompos 1

baja kompos adalh penting utk tanaman..kompos jgk dpt membaiki struktur tanah serta melaraskan ph tanah...iklim di negara kita amat sesuai untuk kompos..setelah saya meng`google` tentang kompos ni maka terjumpa cara membuat kompos serta peralatannye..bg yg tinggal di kawasan yg luas@rumah kampung memang senang untk membuat kompos...longgokan daun2 kering,rumput2 kering,sisa dapur hanya longgok saja satu tempat kalau nak sedap mata memandang buat pagar atau lingkungan di tempat longgokan itu...jgn bakar daun2 kering,ianye blh mencemarkan alam sekitar,jd kita kitar semula untk buat kompas..


bg yg tinggal dikawasan perumahan mcm saya ni..mana ada tempat untuk menglonggok daun2 kering ni..dh ler kawasan tu terhad,mana nk bercucuk tanam,mana nk buat kompos,kalau llonggok mcm tu je nt jiran pulak komplain..kot2 blh jd sarang ular....heeeee....mintak ler jauh2..suhu kompos adalah tinggi jd memng sesuai untk binatang berbisa bertelur...



tuai kubis


petang ni tuai kubis yg berusia lbh pd 3 bulan..walaupun x sempurna tapi ok la sb bebas drpd racun..pokok kubis ini diberi organik dan kompos sepenuhnye..

kubis ini telah mengharungi pelbagai cabaran..,ewahhh..skema la pulak..hehehe...asalnye ada 5 pohon..ni yg last sekali dituai..pokok kubis ini terselamat walaupun di musim bnjir dlu..kira ada rezeki lg la ni

Jumaat, 15 Februari 2013

tuaian terbaru-kailan

cantik kailan ni,sedia utk di tuai,kailan ni adalah benih kongsi dri blog tanamsendiri.com


tngk batangnye yg besar,daunnye pun tebal..hanya spohon saje yg survive..yg lain mati ketika bnjir dlu







Jumaat, 28 Disember 2012

DIY-COMPOST TUMBLER

dah lama tak update blog ni..di sebabkan sibuk membuat kompos tumbler..aktiviti berkebun pd skrg ni terhad..maklum la musim tengkujuh...cerita pasal kompos tumbler ni..cara ini amat popular di negara2 luar..tujuan ianye dibina ialah untk me`masak` kompos dgn lbh cepat..tak perlu menyangkul untk mengaul kompos ni..tumbler ni masih lg dalam ujian dan masih lg mencari maklumat tentang penggunaan tahap maxsimum...











kompos tumbler ni saya bina ringkas je..nt saya akn bicara lg tntang fungsi tentang tumbler ni dgn lebih detail lg...nk bincang dlu dgn sifu saya..tn.iskandar dari tanamsendiri.com